|
Рада б вишню з'їсти, та високо лізти | Автор: | № від 23 червня 2016 року |
БЕРЕЖИ ЗДОРОВ’Я ЗАМОЛОДУ >>>>>
За своїми корисними властивостями, по вітамінному складу вишня поступається хіба що суниці. Склад вишні містить масу корисних речовин, серед яких глюкоза, фруктоза, органічні кислоти, пектини, каротин, вітаміни групи B, фолієва й аскорбінова кислоти, калій, кальцій, мідь, магній, натрій, фосфор, йод, залізо, марганець, цинк, фтор, вітамін E
Вишня активно застосовується при лікуванні артрозу, закрепів, легеневих і ниркових захворювань. Антивірусні та бактерицидні властивості ягоди широко використовуються при запаленні ясен, при грипі, ангіні. До речі, в місті Мічиган (США) вчені провели дослід-ження, в ході якого з'ясувалося, що плоди вишні, завдяки наявності в їх складі антоціанів, здатні заспокоїти застуду, впоратися із запальними процесами в людському організмі не гірше аспірину. Так, близько 10 ягід вишні здатні замінити одну таблетку аспірину.
Також у цих ягодах у великій кількості присутній кумарин - елемент, здатний знижувати згортання крові, завдяки чому вишню рекомендується вживати для профілактики ускладнень артеріального атеросклерозу. У вишні вдало поєднуються маг-ній, кобальт, залізо, вітаміни B1, B6, аскорбінова кислота, а тому ці плоди також використовують для профілактики і лікування анемії.
У м'якоті ягоди містяться бактерицидні складові. Сік з вишні п'ють при артриті, а також при різних психічних розладах. Крім того, напій відмінно втамовує спрагу та збуджує апетит.
Ще одна перевага цієї ягоди - в ній міститься елагова кислота, яка перешкоджає росту ракових клітин, тим самим зводячи ризик виникнення онкологічних захворювань до мінімуму.
Крім усього іншого, вишня чинить благотворний вплив на центральну нервову систему, заспокоюючи, перешкоджаючи появі судом. Лікарі минулих століть використовували відвари з вишневого листя при психіч-них захворюваннях, епілепсії.
Сьогодні, вживаючи вишні, можна позбутися від гарячкового стану, тривалого закрепу. Якщо вживати ягоди вишні разом із молоком, можна вилікувати артрит. М'якоть і сік плодів також рекомендується при запаленні дихальних шляхів як від-харкувальний засіб.
Вживаючи вишні, не варто забувати про те, що в ядрах кісточок містяться речовини, які при розкладанні можуть утворювати в кишечнику синильну кислоту. Насіння, що знаходяться в кісточках вишні, якщо вживати його у великій кількості, отруйне для людини. Втім, у малих дозах насіння діє на організм як ліки, дозволяючи позбавитися від сечокам'яної хвороби та подагри.
Враховуючи все вищесказане, рекомендується розробляти схему прийому вишень, а також дози з лікарем. Вишні в необмеженій кількості протипоказані, проте в помірних дозах - це незамінний, дуже смачний і корисний продукт.
Підготував Дмитро КУШНІР |
|