Як вибрати «правильного» кавуна | Автор: | № від 18 серпня 2016 року |
ПОРАДА >>>>>
На кінець літа припадає початок сезону кавунів. Цю соковиту й солодку ягоду люблять усі, від малого до великого. Обрати кавуна допоможуть прості поради.
Якщо ви хочете купити свіжого, стиглого й солодкого кавуна, вибирайте ягоду з чітким, яскравим малюнком, невеликою жовтою плямою й сухим хвостиком. Кавуни жіночої статі особливо солодкі й смач-ні.
Ідеальний кавун повинен бути чималим, але не занадто великим. Шкірка стиглого кавуна не протикається при натисканні нігтем. Зрілий кавун не повинен пахнути свіжоскошеною травою, у нього має бути сухий хвостик, а на боці - жовта (а краще жовтогаряча) пляма. При легкому постукуванні стиглий кавун видає дзвінкий звук.
М'якоть на зрізі стиглого кавуна іскриться крупинками, не має жовтуватого відтінку або прожилок.
На жаль, кавуном можна й отруїтися, якщо він занадто вдобрювався селітрою, тобто нітратами, або якщо виробник не дотримував норм застосування пестицидів. Найчастіше отруєння відбувається при вживанні недоспілого кавуна, котрий ще не встиг "переробити" підживлення, що надходило в нього.
Іноді в кавунах можна навіть помітити сліди того, як штучно (за допомогою шприца) усередину вводили речовини, що прискорюють процес дозрівання. Це можна визначити за жовтими волокнами м'якоті, які сконцентровані в одному місці кавуна.
Здоровій людині, у якої немає проблем із засвоєнням цукру й виведенням з організму зайвої рідини, можна вживати кавуни в розумних кількостях, не ризикуючи при цьому завдати собі шкоди, а, навпаки, забезпечуючи організм додатковою кількістю вітамінів і мінеральних речовин.
Якщо ви обмежуєте або контролюєте споживання цукру, то вам необхідно пам'ятати про те, що в середній часточці кавуна (300 грамівм'якоті) міститься близько20 грамівцукру.
Світлана КОРОБЧЕНКО |