Від гепатиту А захистить миття рук і якісна питна вода | Автор: | № від 12 лютого 2018 року |
ВАРТО ЗНАТИ >>>>>
За оперативним повідомленням Держпродспоживслужби України в нашій країні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на вірусний гепатит А. Впродовж 2017 року зареєстровано 164 спалахи гострих кишкових інфекційних захворювань, серед яких вірусами гепатиту А викликано 26 випадків. Торік на Канівщині зареєстровано 5 випадків гепатиту А, у 2018 році вже зареєстровано декілька випадків. Особливе занепокоєння лікарів викликає збільшення кількості захворювань, факторами передачі збудника інфекції яких стала недоброякісна питна вода.
Вірусний гепатит А - це гостре інфекційне захворювання вірусної природи з фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням печінки і травного каналу. Людина після потрапляння вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження.
Починається захворювання раптово - з підвищення температури тіла, слабості, зниження апетиту, тяжкості в області шлунку. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, згодом з'являється жовтушність склер і шкіри, світлішає кал.
Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби людині потрібно звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед осіб, котрі контактували із хворим.
Удома та в організованих колективах за контактними особами встановлюється спостереження протягом 35 днів, при необхідності - з лабораторним дослідженням крові для раннього виявлення хворих на гепатит А. Також проводиться поточна і заключна дезінфекція.
Головним у профілактиці гепатиту А є вживання питної води гарантованої якості, наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету та після відвідування місць загального користування.
Підготував Анатолій ПЛАХА,
начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Канівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області |