100 000 грн від МХП на розвиток крафтової сироварні отримав сировар із села Черниші Валентин Чермалих | Автор: | № від 24 жовтня 2024 року |
РОБИ СВОЄ >>>>>
Декілька років тому Валентин Чермалих переїхав із Києва до села Черниші на Канівщині розвивати родинний бізнес - фермерство і сироваріння. Для цього родина Валентина придбала двох теличок спеціальної молочної джерсейської породи, із яких і взяла початок маленька сімейна ферма. Цьогоріч Валентин Чермалих взяв участь у конкурсі бізнес-ідей "Роби своє", оголошеного Благодійним фондом "МХП - Громаді", і отримав грантову підтримку.
Чернишівський сировар Валентин Чермалих створює натуральний екологічний продукт. Увесь цикл робіт - від заготівлі кормів, догляду за тваринами, доїння, виготовлення різноманітної продукції до готового сиру Валентин виконує власноруч і з допомогою невеликої команди помічників.
Наразі на фермі Валентина шість дійних корів, бик та п'ять теличок, котрі почнуть давати молоко наступного року. Від звичних для наших сіл корів корови джерсі відрізняються меншим розміром. Вони менше їдять і дають дуже жирне молоко, що підходить для виготовлення сирів. Кожна з корів дає близько 20 літрів молока за добу. Окрім того, зазначає Валентин, корови джерсійської породи мають добрий, товариський характер.
- Це ніби котики, які важать півтонни, - жартує фермер.
Сьогодні на фермі Валентина обробляють близько 90 літрів молока за добу і виготовляють сметану, масло, кисломолочний сир тощо. А головне - витримані сири за швейцарською рецептурою. У погребах сироварні нині дозрівають декілька сотень кілограмів витриманого сиру шести видів. "Найстарішому" з сирів виповнилося 2,5 року.
- Наші сири - це витримана класика, створена за швейцарською рецептурою. Ми робимо багато молочної продукції, що має попит, напівфабрикати з неї - сирники, млинці з сиром. Але наша родзинка - це саме витримані ексклюзивні сири, які мають своїх поціновувачів.
У майбутньому Валентин планує не лише продовжувати робити сир, а й розвивати зелений туризм і запрошувати до своєї ферми гостей на екскурсії, дегустації та майстер-класи.
Завдяки грантовій підтримці Благодійного фонду "МХП - Громаді" Валентин Чермалих придбав обладнання, необхідне для дозрівання сиру.
- Для створення якісних витриманих сирів необхідно дотримуватися жорстких умов. Йдеться про мікроклімат, вологість тощо. Тож для нас критично важливо було закупити камери для дозрівання сиру. Також я і моя помічниця нині навчаємося професійному сироварінню, аби підвищити свій рівень. Власне на ці дві потреби ми й спрямували грант у розмірі 100 000 грн. Додатково власним коштом придбали преси, охолоджувач для погребу, де дозріває сир, генератор тощо.
- Попри складні часи, локальні бізнеси працюють та розвиваються. Більше того, окремі з них створюють такі унікальні продукти як наш грантоотримувач і таким чином привертають увагу до громади, в якій працюють, - каже регіональний менеджер із соціальних проєктів Фонду "МХП - Громаді" Олександр Шпиль. - Саме для підтримки таких підприємців і був започаткований конкурс "Роби своє".
Підготувала Вікторія КОВАЛЬСЬКА
(А) |